NHLs topplag 2018

Säsongen 2017/2018 har bjudit på några rejäla överraskningar. Vem hade trott att nykomlingen Las Vegas Golden Knights skulle vara en allvarlig utmanare till att vinna hela Stanley Cup? De flesta trodde att de inte ens hade en chans att nå slutspelet. Tidigare storheter som Detroit Red Wings har stora problem liksom Henrik Lundqvists New York Rangers. I en tuff liga som NHL går det inte att leva på gamla meriter. Endast de formstarkaste lagen under 2018 lär utmana om att lyfta bucklan. Här kommer en genomgång av de lag vi anser vara bäst för närvarande.

1. Tampa Bay Lightning

Under förra säsongen hade de vissa problem, men med storstjärnor som Steven Stamkos tillbaka i gammalt gott slag verkar de närmast ostoppbara. De gör massvis av mål och verkar ha en offensiv som nästan aldrig misslyckas. Tampa ligger långt över NHLs genomsnitt när det gäller antal gjorda mål per match. Nikita Kucherov leder i skrivande stund poängligan. Även målvakten Andrei
Vasilevskiy har stundtals briljerat i kassen. Spikar han igen i målet får motståndarna tufft att rubba detta lag.

2. Las Vegas Golden Knights

Tidigare har det varit svårt för så kallade expansionslag att hävda sig under sina första säsonger i NHL. När en ny stad får ett lag i NHL tar det nästan alltid lång tid att bygga upp en stark organisation och den vinnarmentalitet som krävs för att lyckas. Att Las Vegas Golden Knights skulle vara uppe i den absoluta toppen och kriga när mer än 60 matcher av grundserien på 82 matcher har spelats, hade ingen vågat tro. I spelmeckat Las Vegas hade en satsning på Golden Knights inför säsongen säkert gett helt otroligt höga odds. Möjligtvis fick spelarna och ledarna energi av att ingen trodde på dem. De har arbetat stenhårt och svenska centern William Karlsson har fått sitt stora internationella genombrott.

3. Pittsburgh Penguins

Ibland har Pittsburgh darrat under säsongen, men att räkna bort dem som topplag skulle vara väldigt dumdristigt. Trots allt har de vunnit Stanley Cup de två senaste säsongerna. Storstjärnorna Sidney Crosby och Evgeni Malkin är fortfarande två av hockeyvärldens absolut bästa spelare. Även svenske Patric Hörnqvist bidrar emellanåt med viktiga mål som avgör matcher. När NHL börjar dra ihop sig på allvar brukar Pittsburgh bara bli bättre och bättre. Laget har massvis av erfarenhet och att besegra dem i en serie på 7 matcher blir verkligen en stor utmaning. Redan när de vann Stanley Cup två säsonger i följd skrevs historia. Ingen trodde att ett lag skulle kunna vara så dominant när NHL införde ett lönetak för att jämna ut villkoren mellan klubbarna.

4. Washington Capitals

Firma Ovechkin och Bäckström har nu lett Washington Capitals under lång tid och med två sådana skickliga spelare är inget lag säkert. Att dra på sig en utvisning mot Capitals brukar straffa sig. Ovechkin har fortfarande NHLs giftigaste direktskott och leder i skrivande stund målligan. Den har han för övrigt vunnit många gånger förut. I modern tid har NHL inte sett någon så utpräglad målgörare. Även fast de andra lagen gör sitt bästa för att stoppa honom, hittar han allt som oftast olika sätt att göra mål. Mycket beror på Bäckströms känsliga handleder. Många anser att han är NHLs bästa passningsspelare och ser man på de senaste 6-7 åren är det svårt att argumentera emot. På senare år har Washington Capitals också skärpt upp försvarsspelet. Kan de gå hela vägen denna säsong så de äntligen får festa i huvudstaden?

5. Winnipeg Jets

När ska ett lag från Kanada vinna Stanley Cup igen? Den frågan ställer sig många hockeyexperter i Nordamerika. Erik Karlssons Ottawa Senators verkar ha gått ner sig totalt säsongen 2017/2018 och lär nog satsa på att bygga nytt. Bröderna Sedins Vancouver verkar också ha sett sina bästa dagar. Istället står hoppet denna säsong med största sannolikhet till Winnipeg eller Toronto. Just Winnipeg har ett intressant lag som verkar ha fått alla pusselbitar på plats. Blake Wheeler har varit glödhet under 2018 och finska stjärnskottet Patrik Laine har ett fantastiskt skott. Om de fortsätter på den inslagna vägen blir de svårstoppade.

Andra topplag

Både Boston och Nashville var nära att inkluderas på denna topp 5. De har spelat riktigt bra hockey under 2017/2018. I Nashville finns svenskintresse med både Filip Forsberg och Viktor Arvidsson i toppen av lagets interna poängliga. Kanske kan de äntligen få alla bitar på plats och ta hem slutspelet? Boston vann 2011 och var i final 2013. Sedan dess har det varit tyngre, men nu inför 2018 verkar de ha ett riktigt vasst lag.