Svenskar i NHL

Att få spela i NHL är en dröm för alla unga hockeyspelare och för många svenskar har den drömmen blivit sann. Sverige har med tiden, förutom USA och Kanada, blivit ett av de länder som har flest spelare i Nordamerika.

Hockey legender

Den allra första svensken i NHL var Gustav Forslund som spelade i Ottawa Senators under säsongen 1932/1933. Därefter gick det många år innan Ulf Sterner spelade några matcher för New York Rangers under säsongen 1964/1965.

Den som framför alla banade vägen för européer i allmänhet och svenskar i synnerhet var Börje Salming som slog igenom 1973 i NHL. Han spelade för Toronto Maple Leafs under 16 år samt ett år för Detroit Red Wings. Han har än idag rekordet i Toronto Maple Leafs med flest målgivande passningar; hela 620 stycken.

Tidigare hade svenskar rykte om sig att vara mesiga och kallades av i synnerhet kanadensarna för ”chicken Swedes”, men i och med Salmings framgångar fick många fler svenskar chansen i ligan.

Under 1980-talet var exempel på framgångsrika svenskar Håkan Loob, Pelle Lindbergh och Kent Nilsson.

På 1990-talet hörde svenskarna till de stora stjärnorna med namn som Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström. Någon närmare presentation av dem behövs inte, men Forsberg vann exempelvis poängligan under säsongen 2002/2003 samt Hart Memorial Trophy som går till ligans mest värdefulle spelare. Många rankar honom som en av världens bästa spelare någonsin. Detsamma gäller även Lidström som vann priset som NHL:s bästa inte mindre än sju gånger och dessutom fick han lyfta Stanley Cup-bucklan inte mindre än fyra gånger under sina 20 år med Detroit Red Wings.

Säsongen 2013/2014 hade Sverige hela 65 utespelare och 13 målvakter i NHL, även om de flesta av de senare inte får särskilt mycket matchtid. Undantaget är Henrik Lundqvist som hör till NHL:s och världens bästa målvakter. Dessutom draftades nyligen 28 nya svenskar, varav 2 stycken i första rundan.

Det ser alltså ljust ut för svensk hockey och vi har flera spelare som har en dominerande roll i sina lag. Detroit Red Wings är till stor del uppbyggt kring svenskar med bland annat Henrik Zetterberg i spetsen och vi har en arvtagare till Nicklas Lidström i Erik Karlssson som redan efter sin tredje säsong i Ottawa Senators blev utsedd till NHL:s bästa back. I Washington Capitals har vi Nicklas Bäckström som har spelat framgångsrikt tillsammans med Alexandr Ovetjkin sedan han draftades som nummer fyra 2006.

Säsongen 2014/2015 kan bli en bra säsong, särskilt ur svensk synpunkt.