Stanley Cup

NHL-säsongen avslutas varje år med Stanley Cup-slutspelet. Efter en grundserie på 82 omgångar avgörs det då äntligen vilket lag i Western och Eastern Conference som är bäst.

De åtta bästa lagen från varje Conference möts i matchserier som avgörs i bäst av sju matcher. Upplägget är detsamma från åttondelsfinalerna och fram till finalserien. Vinnaren mottar vandringspriset i form av Stanley Cup-pokalen, som slutspelet har fått sitt namn efter.

En ovanlig pokal

Stanley Cup

Stanley Cup är ovanlig eftersom den, till skillnad mot de flesta andra pokaler, är densamma varje år. I exempelvis National Football League tillverkas en ny varje år. På NHL-versionen ingraveras inte bara den vinnande klubbens namn, utan också alla spelare som har spelat minst halva säsongen, ledningen, coacherna och andra anställda. Det har gjort att Stanley Cup-pokalen hela tiden växer eftersom det endast får rum 13 vinnarlag per band. Den ursprungliga pokalen var endast 18,5 centimeter hög, men nu är den närmare 90 centimeter på höjden och väger över 15 kg.

Historia

Från början var det kanadensiska amatörlag som spelade om pokalen. När turneringen för första gången spelades om vandringspokalen hette den Dominion Cup. En dominion är en typ av självständig koloni under Storbritannien. Med tiden fick den namnet Stanley Cup efter mannen som hade donerat pokalen, Lord Stanley of Preston.

År 1908 tog proffsen över tävlingen. Vinnaren utsågs då mellan vinnarna av två olika ligor, Pacific Coast Hockey Association och National Hockey Association. Från och med 1926 ersattes NHA av NHL, National Hockey League, även om det dröjde till 1946 innan ligan officiellt hade ansvaret för Stanley Cup.

Alla spelare i det vinnande laget får ha pokalen hos sig i 24 timmar. Det har gjort att pokalen kan befinna sig i Sverige ibland. Exempelvis hade Fredrik Modin, som spelade i Tampa Bay, pokalen hemma i Sverige under ett dygn sommaren 2004.

Hela 33 svenskar har fått lyfta pokalen och, som traditionen bjuder, även druckit champagne ur den. Senaste gången det hände var säsongen 2012/2013 när Chicago Blackhawks tog hem Stanley Cup efter att ha slagit Boston Bruins med 4-2 i finalserien. De svenskar som då var i det vinnande laget var Niklas Hjalmarsson, Johnny Oduya, Marcus Krüger samt Viktor Stålberg.