Vilket lag går segrande ur Stanley Cup 2019?

Hockey

NHL är utan tvekan den största hockeyligan i hela världen. Supportrar följer med spänning en lång säsong följt av ett rafflande slutspel. Stanley Cup anses av många vara den svåraste pokalen att ta hem. Först måste du ta dig igenom en lång säsong på över 80 matcher och säkra en slutspelsplats. Sedan väntar playoffs där alla lag möter varandra i en serie där bäst av sju vinner. Det är ingen lätt uppgift som spelarna står inför.

Nu på vårkanten undrar fans mest vem som kommer ta hem den där åtråvärda pokalen. Säsong 2018 bjöd till exempel på en riktigt stor skräll när nykomlingarna Las Vegas Golden Knights lyckades ta sig ända fram till finalen. Väl där blev däremot favoriten Washington Capitals för svåra. Det står redan klart att vi kommer få en ny vinnare i år då inget av dessa två lag är kvar i slutspelet.

Nu ska de båda semifinalerna få ett avgörande

I skrivande stund har vi nått fram till semifinalerna av slutspelet. Vinnarna går inte bara till final, de blir också segrare av sin serie, eller conference som det nu heter i NHL. På den ena sidan har vi Boston Bruins mot överraskningslaget Carolina Hurricanes. På den andra sidan ställs St Louis Blues mot San Jose Sharks. Nedan tar vi en närmare titt på de fyra lagen.

Boston Bruins har inlett på bästa möjliga sätt och leder just nu med 3-0 i matcher. Denna semifinal kan alltså få ett snabbt avgörande. Bostonlaget får då också ses som en favorit till guldet. Sist som trofen hamnade i Boston var säsongen 2010-2011. Utmärkande spelare i laget är bland annat poängkungen Brad Marchand som gjort 16 poäng bara i slutspelet. Även den tjeckiska spelaren David Krejci är värd att hålla ögonen på. Ur svenskintresse finns både spelarna Marcus Johansson och Joakim Nordström i truppen.

På andra sidan isen står alltså Carolina Hurricanes. De har endast vunnit Stanley Cup en gång tidigare och detta var år 2006. Det skulle alltså betyda otroligt mycket för fansen om de åter igen lyckades ta hem bucklan. Dock är det inte mycket som tyder på det i nuläget då de alltså ligger under med 3-0 i matcher. Det ska alltså krävas något alldeles extra för att vända detta underläge. Även här finns en svensk spelare i form av Lucas Wallmark. Deras största stjärnor för säsongen inkluderar finska talangen Sebastian Aho och Jaccob Slavin.

San Jose Sharks ställs mot St Luis Blues

I den västra semifinalen är det betydligt jämnare. Här leder just nu San Jose Sharks med Erik Karlsson i spetsen med 2-1 i matcher. Kanske kommer det krävas hela sju matcher innan vi får ett avgörande?

San Jose Sharks har aldrig tidigare lyckats vinna Stanley Cup trots att de flera gånger haft ett starkt och namnkunnigt lag. Kanske är det nu som det äntligen ska klaffa för hajarna från Kalifornien. I laget finns flera svenskar och däribland svenska stjärnan Erik Karlsson. Den svenska backstjärnan har haft en ganska tung säsong bakom sig men nu ser det äntligen ut att börja lossna. Han avgjorde bland annat den tredje semifinalen och blev hjälte för sitt lag. Andra stjärnspelare inkluderar Brent Burns och Logan Couture.

Sist men inte minst har vi St Louis Blues vilka faktiskt inte heller har tagit hem titeln någon gång tidigare i historien. De har inte varit i final sedan 1970 då det blev förlust mot Boston i fyra raka matcher. Kanske får vi se en repris på dessa finallagen i år? Även St Louis har flera svenskar i laget och däribland Joel Edmundson och Oskar Sundqvist. Poängkungen i slutspelet är spelaren med nummer 17 på ryggen, Jaden Schwartz med sina 13 poäng. Han jagas av både Alex Pietrangelo och Ryan O’Reilly.

Avslutande tankar

Den stora frågan är så klart vem som lyfter bucklan i slutändan. Mycket tyder på att Boston kommer bli slutsegrare men allt kan hända i NHL. Då även finalen spelas i bäst av sju matcher finns det utrymme för spännande vändningar och skrällar. Extra roligt vore det så klart om ett nytt lag tog hem bucklan, det vill säga St Louis eller San Jose Sharks. Om några veckor vet vi svaret.