Svenskar i NHL

Hockey

Att få spela i NHL är en dröm för alla unga hockeyspelare och för många svenskar har den drömmen blivit sann. Sverige har med tiden, förutom USA och Kanada, blivit ett av de länder som har flest spelare i Nordamerika. Senaste säsongerna har Sverige haft fler spelare i NHL än Finland och Ryssland tillsammans. Mycket beror på den goda juniorverksamheten. I NHL-draften 2018 ser det i skrivande stund ut som unga Rasmus Dahlin kan gå som nummer ett av alla spelare. Det har inte hänt sedan Mats Sundin draftades som etta år 1989. Framtiden ser ljus ut för Sverige i NHL och svenska spelare har ett gott rykte om att vara duktiga skridskoåkare, spelskickliga och hårt arbetande i försvarsspelet. NHL-scouter håller utkik efter just sådana kvaliteter.

Legendariska NHL-svenskar

Den allra första svensken i NHL var Gustav Forslund som spelade i Ottawa Senators under säsongen 1932/1933. Därefter gick det många år innan Ulf Sterner spelade några matcher för New York Rangers under säsongen 1964/1965. Den som framför alla banade vägen för européer i allmänhet och svenskar i synnerhet, var Börje Salming som slog igenom 1973 i NHL. Han spelade för Toronto Maple Leafs under 16 år samt ett år för Detroit Red Wings. Han har än idag rekordet i Toronto Maple Leafs med flest målgivande passningar; hela 620 stycken. Tidigare hade svenskar rykte om sig att vara mesiga och kallades av i synnerhet kanadensarna för ”chicken Swedes”, men i och med Salmings framgångar fick många fler svenskar chansen i ligan. Salming kunde spela tufft och ryggade aldrig tillbaka för närkamper, även om han fick sy ett stort antal stygn i ansiktet.

Under 1980-talet spelades extremt anfallsglad ishockey i NHL med alla tiders poängplockare Wayne Gretsky i spetsen. Även för svenskarna blev det en hel del mål och assist. Några exempel på framgångsrika svenskar under denna tidsperiod var Håkan Loob, Kent Nilsson och målvakten Pelle Lindbergh. Han blev första svensk och även förste europé att utses till hela NHLs bästa målvakt under en säsong, men omkom i en tragisk bilolycka inte långt senare.

På 1990-talet hörde svenskarna till de stora stjärnorna med namn som Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström. Någon närmare presentation av dem behövs inte, men Forsberg vann exempelvis poängligan under säsongen 2002/2003 samt Hart Memorial Trophy som går till ligans mest värdefulle spelare. Många rankar honom som en av världens bästa spelare någonsin. Detsamma gäller även Lidström som vann priset som NHL:s bästa inte mindre än sju gånger och dessutom fick han lyfta Stanley Cup-bucklan inte mindre än fyra gånger under sina 20 år med Detroit Red Wings.

Bröderna Sedin i Vancouver Canucks hade några riktigt vassa säsonger, inte minst 2009/2010 och 2010/2011. Henrik Sedin vann hela NHLs poängliga som andra svensk efter Peter Forsberg. Säsongen 2013/2014 hade Sverige hela 65 utespelare och 13 målvakter i NHL, även om de flesta av dem senare inte får särskilt mycket matchtid. Undantaget är Henrik Lundqvist som hör till NHL:s och världens bästa målvakter. Även Erik Karlsson måste lyftas fram som har varit Ottawa Senators överlägset bästa spelare de senaste säsongerna och är nästan alltid med i diskussionen som NHLs bästa back på grund av sina otroliga offensiva kvaliteter.

Svenska stjärnor i dagens NHL

Det ser alltså ljust ut för svensk hockey och vi har flera spelare som har en dominerande roll i sina lag. Detroit Red Wings är till stor del uppbyggt kring svenskar med bland annat Henrik Zetterberg i spetsen och en av hans arvtagare är målgöraren Gustav Nyqvist. I Washington Capitals har vi Nicklas Bäckström som har spelat framgångsrikt tillsammans med Alexander Ovechkin sedan han draftades som nummer fyra 2006. I Nashville finns Filip Forsberg som de senaste säsongerna gjort så många mål och poäng att han börjar leva upp till sitt efternamn. I nykomlingen Las Vegas Golden Knights så briljerar centern William Karlsson.

Viktor Hedman i Tampa Bay Lightning är tillsammans med Erik Karlsson en av ligans bästa backar. John Klingberg har också varit riktigt vass i Dallas under 2017/2018. Det senaste årtiondet är det nog just de svenska backarna som imponerat allra mest. Egentligen är det bara på målvaktssidan Sverige har haft tungt att få fram en ny fixstjärna efter Henrik Lundqvist. Många är andramålvakter och får viss speltid, men har haft svårt att få det riktigt stora genombrottet och bli etablerade förstamålvakter.